U bent hier : Startpagina | Reisinformatie Botswana

 Reisinformatie Botswana

Bagagevrijdom
Indien u tijdens uw reis door Botswana gebruik maakt van chartervluchten, dan gelden afwijkende regels voor uw bagagevrijdom. In de meeste gevallen mag u per persoon één weekendtas zonder frame en wieltjes meenemen alsmede één stuk handbagage van tezamen 20 kg. Fotoapparatuur is daarbij inbegrepen. Uw tas moet passen in het kleine bagageruim van een propellervliegtuig en mag daardoor niet groter zijn dan 62 x 25 x 30 cm. In alle safarilodges en –camps waar u tenminste twee nachten verblijft kunt u uw bovenkleding laten wassen. Meestal is dit gratis. Neemt u dus niet teveel kleding mee.

Chartervluchten
Het vervoer tussen camps en lodges in Botswana gebeurt in de meeste gevallen met een propellervliegtuigje (bijv. Cessna C206, C210 of Caravan). Deze varieert in grootte, maar vervoert meestal tussen 4 en 12 personen. Onderweg kunnen meerdere stops worden gemaakt. Een dag voor vertrek wordt het vluchtplan opgesteld en worden de camps en lodges geïnformeerd hoe laat hun gasten worden gebracht of opgehaald. Bij het boeken van uw reis moeten wij uw lichaamsgewicht doorgeven. Weegt u zwaarder dan 100 kg, dan kunnen extra kosten in rekening worden gebracht.

Elektriciteit
De netspanning in Botswana is 220 Volt/50 Hz. U heeft wel een Engelse of Zuid-Afrikaanse verloopstekker nodig met drie pinnen. Deze zijn niet gelijk, de Zuid-Afrikaanse verloopstekker is los verkrijgbaar bij de ANWB. Houdt u er rekening mee dat er in de meeste lodges en tented camps geen of niet permanent elektriciteit aanwezig is. U kunt de batterij van uw camera dan wel bij de receptie of manager laten opladen.

Eten en drinken
In een land waar een groot deel van de bevolking werkzaam is in de landbouw en veeteelt is het niet verwonderlijk dat maïs en vlees een groot deel uitmaken van de dagelijkse maaltijd. Het vlees uit Botswana is ook een geliefd exportproduct naar de buurlanden. Desalniettemin worden ook de lekkerste vegetarische gerechten klaargemaakt. Aangezien uw maaltijden in een safarilodge of –camp vrijwel altijd zijn inbegrepen en ingrediënten ruim van tevoren moeten worden ingekocht, is het belangrijk dat u bij boeking van uw reis doorgeeft of u vegetariër bent of dat er rekening gehouden moet worden met allergieën, diëten of dingen die u absoluut niet lust.
Het traditionele gerecht van Botswana heet seswaa. Dit is een stoofpot van rundvlees, uien en pepers, geserveerd met polenta of dikke maïspap en de bladgroente morogo (soort spinazie). Wijn en bier zijn grotendeels afkomstig uit Zuid-Afrika. Uit Europa geïmporteerde wijn, champagne, cognac en whisky is meestal alleen in de luxere lodges en camps verkrijgbaar en niet inbegrepen.

Feestdagen
1 januari – Nieuwjaarsdag
2e maandag in maart – Dag van de Gemenebest
Maart/april – Goede Vrijdag, 1e en 2e Paasdag
1 juli – Herdenking Sir Seretse Khama
3e maandag en dinsdag in juli – Dag van de President
30 september – Onafhankelijkheidsdag
25/26 december - Kerstmis

Fooien
Ook in Botswana is het geven van fooien een goed gebruik. Uiteraard alleen indien u tevreden bent met de geleverde diensten. Gemiddeld kunt u een bedrag aanhouden van US$ 5-10 per persoon per dag voor uw ranger en US$ 5 per persoon per dag voor het overige personeel. Naarmate het luxeniveau van uw accommodatie oploopt, stijgt ook het gemiddelde bedrag aan fooien. De fooi voor de ranger overhandigt u persoonlijk aan het einde van uw verblijf. De fooi voor het personeel kunt u deponeren in de Staff Tip Box die bij de receptie of in het kantoor van de manager staat. Regelmatig wordt deze box geleegd en de inhoud onder het personeel - m.u.v. management en rangers/trackers - verdeeld.

Gebruiken
’s Lands wijs, ’s lands eer is een gezegde dat ook tijdens uw verblijf in Botswana van toepassing is. Respecteer de gebruiken en omgangsvormen van de Batswana en met een paar woordjes Setswana is het ijs al snel gebroken. Enkele tips:
• Groet altijd als iemand de kamer binnenkomt of verlaat. Dames groet u met “dumêla mmaa”, heren met “dumêla rra”.
• Als u iemand de hand schudt, geef dan uw rechterhand en ondersteun uw rechter elleboog met uw linkerhand. Dat is ook de manier om iets aan te nemen. Dit is ook direct een manier om te bedanken. Wees zuinig met het gebruik van “thank you”. Als u dat te vaak zegt, heeft dat voor de Batswana niet zoveel betekenis.
• Accepteer altijd wat u aangeboden krijgt, ook eten en een drankje, weigeren kan namelijk als een grote belediging worden gezien.
• Vraag in afgelegen dorpjes of u de Chief mag spreken om uw komst aan te kondigen en toestemming te vragen om bijvoorbeeld van de gemeenschappelijke waterbron gebruik te maken.
• In afgelegen dorpen doen vrouwen er goed aan zich bescheiden te kleden (niet te opvallend of te bloot) en te gedragen, zeker in het bijzijn van de Chief of andere hooggeplaatsten.
• Het is belangrijk respect te tonen voor ouderen.

Geldzaken
De lokale munteenheid is de Pula, die verdeeld is in 100 Thebe. Deze munt is niet verkrijgbaar of inwisselbaar buiten Botswana. In de grotere plaatsen als Maun en Kasane vindt u pinautomaten (ATM’s). Vergeet niet uw bankpas voor vertrek uit Nederland te deblokkeren, zodat u deze ook buiten Europa kunt gebruiken. Zorg ervoor dat u aan het einde van uw reis geen Pula’s meer over hebt, want u mag maar  50 Pula per persoon uitvoeren. U kunt in uw lodge of camp ook met US Dollars betalen (coupures vanaf 2007). Uw verblijf in een safarilodge is vrijwel altijd inclusief alle maaltijden, de meeste drankjes en activiteiten, dus er blijft alleen nog een klein bedrag over voor fooien en souvenirs. Coupures van $1, $5 en $10 zijn daarvoor ideaal. De lodges en camps accepteren ook Mastercard en Visa creditcards (geen Diners Club en American Express). Onthoud de pincode van uw creditcard!
Indien u tevens naar Victoria Falls (Zimbabwe) reist, zorg er dan voor dat u over voldoende contante US Dollars beschikt voordat u in Victoria Falls aankomt. De pinautomaten in Zimbabwe beschikken niet altijd over genoeg geld en er worden hoge pinkosten gerekend. U kunt in uw accommodatie echter ook met een Visa of Mastercard betalen.

Gezondheidsvoorschriften

Indien u afkomstig bent uit een gebied waar gele koorts heerst, dient u een gezondheidscertificaat (´gele boekje’) te overleggen met een gele koorts stempel. Er zijn verder geen vaccinaties verplicht, maar wij raden wel vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aan, alsmede malariatabletten. Neem contact op met uw huisarts, G.G. en G.D. of KLM Travel Clinic of kijk op www.lcr.nl voor de meest recente informatie.

Kleding
Zelfs in de meeste luxe lodges of tented camps geldt een informeel kledingadvies. Lichtgewicht kleding in neutrale kleuren (geen wit) en natuurlijke stoffen (katoen of linnen) is het meest raadzaam. In de wintermaanden is een warme jas en eventueel een sjaal, muts en handschoenen geen overbodige luxe. Neem in de zomer/regenmaanden een regenjas of -cape mee. Daarnaast adviseren wij stevige wandelschoenen met een goed profiel. Neem ook zwemkleding mee. Zorg ervoor dat 's avonds uw armen en benen bedekt zijn en ingespoten zijn met muggenspray. Bovenkleding wordt in vrijwel alle camps en lodges gratis gewassen.

Klimaat / beste reistijd
Aangezien Botswana op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen er tegengesteld met Nederland. In onze zomer is het dus winter in Botswana. De zomer in Botswana loopt van november t/m maart. De temperatuur kan dan flink oplopen (in bepaalde gebieden naar meer dan 40°C), terwijl ook de meeste regen in deze periode valt. De winter begint in mei en eindigt in september. De temperatuur ligt dan overdag gemiddeld op circa 26°C, maar de nachten koelen af tot circa 8°C. De kans op regen in deze periode is zeer klein. Dit is de meest populaire periode voor een safari in Botswana. De dieren  concentreren zich op die plaatsen waar nog voedsel en water is en de uiterwaarden in de Okavango Delta zijn overstroomd en daardoor geschikt voor tochten per mokoro (kano). De periode van december t/m maart wordt ook wel het ‘groene seizoen’ genoemd; de regen zet de natuur in volle bloei en er is een explosie van nieuw leven onder de zoogdieren. Voor fotografen en vogelliefhebbers is dit de meest interessante periode. Ook vindt in deze periode een grote migratie plaats van duizenden zebra’s en wildebeesten (gnoes) in het Makgadikgadi Pans National Park en in het Savuti gebied in het Chobe National Park.

Plastic tasjes
Met ingang van 1 november 2018 zijn plastic tasjes verboden in Botswana. Met deze maatregel wil men de vervuiling door rondzwervend plastic en het gevaar dat dit oplevert voor de dieren terugdringen. Broodzakjes, vuilniszakken en plastic verpakkingsmateriaal dat nodig is om het product te kunnen vervoeren, zijn uitzondering op de regel. Overtreders worden de eerste maal gewaarschuwd, maar de tweede maal gestraft met een geldboete van max. BWP 5.000.

Reisdocumenten
Voor een bezoek aan Botswana kunt u volstaan met een paspoort dat nog tenminste 6 maanden geldig is na terugkeer in Nederland en dat nog voldoende lege pagina's voor stempels heeft. Indien u uw reis naar Botswana combineert met een bezoek aan Victoria Falls (Zimbabwe) of Livingstone (Zambia), dan heeft u wel een visum nodig. Dit visum kunt u ter plaatse op de luchthaven of aan de grens verkrijgen en kost momenteel respectievelijk US$ 30 of US$ 50 per persoon.
Indien u niet over de Nederlandse nationaliteit beschikt, kunnen afwijkende regels gelden ten aanzien van benodigde reisdocumenten. Informeert u ruim voor vertrek naar de van toepassing zijnde regels. U bent zelf verantwoordelijk voor het in uw bezit hebben van de juiste reisdocumenten.

Reizen met kinderen jonger dan 18 jaar
Indien u met kinderen reist die jonger zijn dan 18 jaar, dan heeft u extra documenten nodig, zoals een geboortecertificaat. Check de laatste informatie op http://www.botswanatourism.co.bw/travel-advisory.

Safaribegrippen
In de omschrijvingen van onze reizen kunt u de volgende begrippen tegenkomen:
Game drive = safari in een speciaal aangepaste 4x4 terreinwagen. Deze wordt bestuurd door de ranger of gids. Meestal zijn er drie banken met drie zitplaatsen; het maximum aantal personen in één auto verschilt per camp of lodge. De auto heeft geen ramen, maar vaak wel een (afneembaar) dak.
Night drive = game drive in het donker. Met behulp van een zoeklicht gaat u op zoek naar dieren die actief worden in het donker. Night drives zijn niet toegestaan in nationale parken, wel in concessies.
Boma = omheinde plek in de buitenlucht waar drankjes en/of maaltijden rond een kampvuur worden geserveerd.
Bucket shower (of safaridouche) = waterzak of emmer met een douchekop. Het kamppersoneel vult de waterzak op een afgesproken tijdstip met warm water.
Tented camp = kamp met tenten. Een verblijf in een tented camp heeft niets met kamperen te maken; de tenten zijn ruim, hoog genoeg om rechtop te staan en u slaapt in echte bedden. Alle tenten hebben hun eigen badkamer. Een tented camp is niet per definitie meer of minder luxe dan een lodge.
Mokoro = traditionele kano. Wordt meestal bestuurd door een ‘poler’, ofwel een gids die de mokoro met een lange paal vooruit duwt.
Sundowner = zonsondergang, maar meestal wordt hiermee het drankje bedoeld dat bij zonsondergang wordt geschonken. G&T (gin & tonic) is een populair drankje op safari.

Telefoneren en internet
In de steden en grotere plaatsen als Maun en Kasane heeft u doorgaans bereik met uw mobiele telefoon. In de wildparken, met name in de Okavango Delta is telefoneren niet mogelijk. Ook is er geen internetverbinding. De lodges en camps staan middels de radio in verbinding met het hoofdkantoor en nooddiensten in Kasane en Maun.

Veiligheid
Botswana is een veilig en stabiel land. Kleine criminaliteit komt echter ook in Botswana voor, dus berg uw waardevolle zaken op in kluisjes of geef deze in bewaring bij het management. Op safari dient u altijd de aanwijzingen van uw ranger te volgen. De meeste lodges en camps in de parken zijn niet omheind en dieren lopen dan ook regelmatig over het terrein. ’s Avonds wordt u dus altijd onder begeleiding van een bewapende ranger naar uw kamer of tent gebracht. Volg in uw lodge of camp ook altijd de aanwijzingen van het personeel op. Respecteer de beslissing van uw ranger over de afstand waarop dieren worden bekeken en om te vertrekken als het gedrag van de dieren daar aanleiding toe geeft.

Verzekeringen
Indien u een safari maakt in Botswana bent u verplicht een goede reisverzekering (in aanvulling op uw ziektekostenverzekering) af te sluiten. Daarnaast raden wij u ten zeerste aan een annuleringsverzekering af te sluiten. Wij kunnen hierbij bemiddelen en werken samen met De Europeesche Verzekeringen. Mocht u al een doorlopende annuleringsverzekering hebben, checkt u dan het dekkingsbedrag van uw polis. De kans is groot dat de reissom het dekkingsbedrag overstijgt, waardoor u de overwaarde zult moeten bijverzekeren. Veel lodges en camps in Botswana hanteren afwijkende annuleringsvoorwaarden. Indien deze voorwaarden afwijken van onze voorwaarden, zullen wij u daarover in het offertestadium en bij de bevestiging van uw reis informeren.

Vliegverbinding
Vanuit Europa gaan er geen rechtstreekse vluchten naar Botswana. De meest gebruikelijke verbinding loopt via Zuid-Afrika. Indien u met KLM naar Johannesburg of Kaapstad vliegt, heeft u daar wel eerst een overnachting voordat u de volgende dag door kunt vliegen naar Botswana. Vanuit Johannesburg zijn er dagelijks vluchten naar Maun en Kasane en vanuit Kaapstad naar Maun. Ook zijn er rechtstreekse vluchten tussen Johannesburg en Victoria Falls (Zimbabwe) of Livingstone (Zambia) voor het geval u uw reis begint of eindigt bij de Victoria watervallen. Vanuit Victoria Falls vliegt Kenya Airways ook naar Nairobi, waar u kunt overstappen op de Kenya Airways vlucht naar Amsterdam. Informeer bij ons naar vliegverbindingen met andere airlines of combinaties met andere bestemmingen.